Visszatérő álmom a valóság

Egy szemeszterem a német felsőoktatásban. Én magam pedig tele várakozással és reménnyel. Ha csak fele olyan jól sülne el,mint Weimar 2005 nyarán... Nektek, akiket érdekel és magamnak emlékül arról, hogy mit sikerült kihozni ebből az egészből! Hogy mit sikerült kihozni, mit rontottam el, már tudom, tudjátok. Kezdődjön az újabb, a búcsú félév, új emberekkel és régiekkel, új élményekkel, tanulással és munkával teli. Tehát mit Erasmus in Erlangen, Teil 2.

csütörtök, április 20, 2006

Medien in Deutschland

Az elmúlt két napunk a német médiáról szólt, ugyanis ezt a témát feldolgozó blokkosított szemináriumon vettünk részt. A legérdekesebb része az volt, amikor ellátogattunk Bambergbe, a Fränkischer Tag nevű napilap szerkesztőségébe és nyomdájába. A pontosan hatvan éve ezt a nevet viselő lap mára médiabirodalommá nőtte ki magát, egy lábon állni ugyanis manapság – mint azt tudjuk – luxus. Van tehát még két rádióadója, hirdetési újságokat is kiad, valamint, amikor nem saját lapszámait nyomtatja éppen, akkor más újságokét csinálja bérben. Nagyon modern technikával dolgoznak, hiszen az újságíró – szerkesztő – főszerkesztő útvonal után az újság máris digitálisan átküldésre kerül egy épülettel arrébb, a nyomda szekcióba és már megy is a nyomtatás. A legtöbb újság ezzel szemben egy-egy nyomdában „bérnyomtat”. A nyomda-részlegük bámulatos! Amit régen 600 ember csinált, azt ma kizárólag gépek helyettesítik, és csupán két ember szükséges ahhoz, hogy felügyelje a gépeket, néhányan pedig a számítógépek előtt. Nem kérdeztem rá inkább, mi lett azokkal, akiknek a munkája ma már géppel helyettesíthető… Hihetetlen számok röpködtek a levegőben: egy napi szám előállításához 8 ezer kilogramm papírt használnak fel, de, amit a kollégiumainkban és egész Erlangen területén is tapasztalunk, az a nyomdában sem volt másként: a szelektív hulladékgyűjtés már itt megkezdődik. A futószalagok megcsodálása után levetítettek nekünk egy kisfilmet arról, hogyan készült 30 éve, és hogyan ma egy újság. Érdekes volt ez is nagyon!

Ezután bevetettük magunkat a város sűrűjébe és megnézegettük a nevezetességeket. De Bambergbe is vissza kell még mennünk! Egyrészt Katát meglátogatni, aki most pont a nővérééknél volt Svájcban, másrészt pedig megnézni, ami kimaradt. Wir werden’s mal schaffen!

1 Comments:

Blogger szenka said...

iszonyat jók a képek, és baromi szép hely!!! Mialatt ti középkori városokat nézegettek, ne feledkezz meg barátnôdrôl aki max a gettóba lép ki, ahol múlt héten összverték tanárát! Schöne Amerika, ich liebe Deutschland!'
És rólad is jók a képek, nagyon de nagyon!
Csillió billió csók!

16:27  

Megjegyzés küldése

<< Home